Sosyal Medya

Coğrafyamız

Körfez’de Batı’yı etkileme savaşı

Körfez’de Katar’a uygulanan abluka nedeniyle yaşanan kriz devam ederken, taraflar bir yandan da Batı kamuoyunu etkilemek için yarış halinde. ABD ve İngiltere’nin en köklü düşünce kuruluşları, Körfez ülkelerinden büyük miktarlarda bağış alıyor. Bağışlar, kuruluşların bütçesinin yarısına kadar ulaşabiliyor.



Suudi Arabistan, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır’ın da aralarında bulunduÄŸu bazı Arap ülkelerinin Katar’a uyguladığı diplomatik tecritle baÅŸlayan krizde iki hafta geride kaldı. Bu krizin önemli bir ayağını ise Batı dünyasında kamuoyunu etkileme çabaları oluÅŸturuyor. Özellikle ABD söz konusu krize doÄŸrudan müdahil olmuÅŸ durumdayken, Batı kamuoyunun bu ülkelerdeki bilgi kaynaklarının başında düşünce kuruluÅŸları geliyor. Krizin iki tarafındaki ülkelerde de medya karşı tarafa yönelik propaganda yayınları yaparken, yerel kaynaklardan saÄŸlıklı bilgiye ulaşılamıyor. Bu nedenle Batı dünyasının Körfez’de yaÅŸananlara iliÅŸkin bilgi edinmesi, çeÅŸitli düşünce kuruluÅŸlarındaki bir avuç uzmana kalıyor. Batı’daki gazeteler ve televizyonlarda yapılan haberlerde de bu uzmanların deÄŸerlendirmelerine baÅŸvuruluyor.

Ä°ÅŸte tam da bu noktada, krizin tarafı olan ülkelerin düşünce kuruluÅŸlarını etkileme çabaları devreye giriyor. Körfez ülkeleri, en saygın düşünce kuruluÅŸlarını dahi yaptıkları bağışlarla etkilemeyi ve buralarda çalışan uzmanların kendi lehlerinde yorum yapmasını saÄŸlamaya çalışıyor. Bu kuruluÅŸlara Körfez ülkeleri tarafından yapılan bağışların azımsanamayacak miktarda olması dikkat çekiyor. Bazı durumlarda yapılan bu bağışların, kuruluÅŸların bütçelerinin yarısına kadar ulaÅŸtığı görülüyor. Bu, bir ülkeden yardım alan düşünce kuruluÅŸunun, tamamen o ülke yanlısı yayınlar yaptığı anlamına gelmiyor. Özellikle prestijli kuruluÅŸlarda, bağımsız çizgilerini koruyan uzmanlar bulunuyor. Ancak bir düşünce kuruluÅŸunda, yardım aldığı ülkenin lehine ve o ülkenin politikalarıyla paralellik gösteren deÄŸerlendirmeler yayımlandığında, bu durum soru iÅŸaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kendini ‘Bahreyn’deki iktidar, para ve bilgi ağını araÅŸtıran bir kuruluÅŸ’ olarak niteleyen ‘Bahrain Watch’, düşünce kuruluÅŸlarının kendi beyanlarına ve kuruluÅŸlarla ilgili kamuoyuna sızan e-postalara dayanarak, hangi Körfez ülkesinin hangi düşünce kuruluÅŸuna ne kadar yardım yaptığını açıkladı. Yapılan derlemede ilginç sonuçlar çıktı.

SUUDÄ° ARABÄ°STAN, BAE VE BAHREYN’Ä°N DESTEKLEDİĞİ KURULUÅžLAR

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü: Kamuoyuna sızan ve Bahrain Watch kuruluÅŸu tarafından yayımlanan e-postalara göre, enstitünün 2010-2016 yılları arasında Bahreyn hükümetinden aldığı yardım 25 milyon sterlin. Bu meblaÄŸ, enstitünün bütçesinin yarısına tekabül ediyor.

Atlantik Konseyi: ABD merkezli kuruluÅŸ, kendi bildirimlerine göre 2016 yılında BAE ve Suudi Arabistan’dan birer milyon dolar tutarında bağış aldı. Lübnan’ın suikastle öldürülen eski BaÅŸbakanı Refik Hariri’nin, Suudilere yakınlığıyla bilinen ailesi tarafından yapılan bağışlarla, kuruluÅŸ bünyesinde Refik Hariri OrtadoÄŸu Çalışmaları Merkezi’nin kurulması saÄŸlandı.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi: Yarım yüzyıldan uzun bir geçmiÅŸe sahip Washington merkezli kuruluÅŸ, geçen yıl BAE’den bir buçuk milyon dolar bağış aldı. Bu paranın bir milyon doları, kuruluÅŸun genel merkezinin yeni binasının inÅŸasında kullanıldı.

Chatham House: 1920 yılından bu yana faaliyet gösteren ve Ä°ngiltere’nin en köklü düşünce kuruluÅŸlarından biri olan Chatham House, 2015 ve 2016 yıllarında Abu Dabi Veliaht Prensi’nden 100 bin sterlin, BAE DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan ise 25 bin sterlin bağış aldı.

KATAR’IN DESTEKLEDİĞİ KURULUÅžLAR

Brookins Enstitüsü: ABD’nin en köklü düşünce kuruluÅŸlarından Brookings Enstitüsü, 2011-2014 yılları arasında Katar’dan 21.6 milyon dolar tutarında bağış aldı.

Royal United Services Institute: 1831 yılında BirleÅŸik Krallık’taki Wellington Dükü tarafından kurulan ve dünyanın en eski düşünce kuruluÅŸu olan enstitü, 2015-2016 yılları arasında Katar DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan 200 bin sterlin tutarında bağış aldı. Ayrıca BAE de aynı süre içinde enstitüye 100 bin sterlinlik yardımda bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.